Bästa tidpunkten för shopping

Det finns tider och stämningslägen som lämpar sig mer för shopping än andra. Vilka tidpunkter som passar en bäst är inget man kan läsa sig till utan något man får prova sig fram till.

När kan man shoppa?

Gällande fysiska butiker inne i exempelvis städer så måste du alltid förhålla dig till deras öppettider. I Sverige finns inga butiker som har nattöppet, mer än kiosker, vissa apotek samt bensinmackar. En klädaffär har som regel öppet dagtid, ibland under kvällar. Att sälja saker under timmar på dygnet då affären ska ha stängt är inte lagligt då risken för svarta köp är större (t.ex. att kunden får en vara billigare mot att försäljaren tar emot pengar rakt ned i sina fickor). Då undgår försäljaren att skatta på intäkten.

Shoppa online kan man göra dygnet runt, det enda som sätter stopp för det är diverse driftstörningar som att servern som hemsidan är ansluten till är nedsläckt. Man kan dock inte vänta sig att få en orderbekräftelse före dagen efter (om man gör en shoppingrunda på kvällen), än mindre att en vara skickas från lagret. Det är en nackdel med online shopping då du måste vänta på att varan ska anlända. När du köper en produkt i en fysisk butik får du som regel varan direkt (om den inte måste beställas hem av butiken vill säga). Efter din shoppingtur kan du gå in på Bingo.com Bingo och avnjuta en bingorunda med pengar som belöning vid bingo.

Olika säsonger

Priset styrs av tillgång och efterfrågan. Under vintern är efterfrågan på solhattar och grillar liten medan efterfrågan för snökängor på sommaren också är liten. Därför sjunker priserna när det inte är säsong för varorna. Det är då bäst att passa på när det inte är säsong för varan.

Själva frakten går ungefär lika snabbt året om, i Norrlands inland kan det dock ta längre tid på vintern. Det beror på att stora snömängder kan försvåra plogning och strandsätta lastbilschaufförer.

Någon speciell tidpunkt på dygnet när onlineshopping är som billigast finns som regel inte. Däremot görs många prisändringar vid midnatt så om varan är eftertraktad är det bra att sitta uppe och försöka göra ett kap.