Övergripande fakta om prisjämförelser

Människan har sedan tidernas begynnelse alltid jämfört saker. Hur lång är jag jämfört med människan bredvid? Hur snabbt klarar jag att springa jämfört med någon från en annan by? Och om jag väljer mellan två äpplesorter, ska jag då välja den dyraste eller billigaste? Genom att vi jämför produkter och deras pris kan vi hitta den produkt som passar oss och vår ekonomi bäst.

Vad är en prisjämförelse?

Prisjämförelser handlar om att man värderar olika föremåls pris. Ofta handlar det om att man jämför två versioner av samma sak. Ett bra exempel är när man jämför en SUV från Volvo med en SUV från Mercedes. Du vet att du vill ha en SUV (exempelvis för att den är stor eller ser tuff ut). Priset är för de flesta det första vi tittar på. Vi vill ju omedelbart bedöma om vi har råd med föremålet eller inte. Om vi anser att vi har råd tittar vi sedan på andra faktorer som bilens bränsleförbrukning eller hur många års garanti man får för sin nya bil.

Prisjämförelser kan också göras mellan olika bilfirmor som säljer just bilar. Då kan du exempelvis kontrollera hur mycket en viss bilfirma tar för en SUV från Volvo och hur mycket en annan bilfirma tar för samma bilmodell. Det man dock ska veta är att det i långa loppet inte alltid är mest värt att spara några tusenlappar på att köpa den billigaste SUV:en. Du kan exempelvis gå miste om några år i garantier eller andra bra förmåner som sänker driftskostnaden som den andra bilfirman erbjöd.

Du måste alltså göra en helhetsanalys av dyra föremål som bilar om du ska bli helt nöjd. Tänk flera år i tiden och inte hur bra din plånbok kommer att hantera kostnaden just nu.

Det finns olika tjänster för prisjämförelser

Prisjakt och Pricerunner är två exempel på sajter som tillhandahåller prisjämförelser. Oftast är de SEO-anpassade vilket innebär att om du googlar på ”Samson T30 Camera” så kan du få upp en länk som leder till prisjämförelsesajten. Då får du ofta se i kronologisk ordning hur priserna är. Överst brukar den återförsäljare som säljer produkten billigast ligga och nederst återfinns den återförsäljare som säljer till högsta pris.

Oftast kan man ställa in parametrar som hur pass attraktiv återförsäljaren är att handla av eller vilken återförsäljare som har snabbast leveranstid. Ta god tid på dig och hasta inte igenom själva sidan. Har du tur så hittar du den perfekta återförsäljaren av produkten för dig.