Är det värt att göra prisjämförelse?

Frågan kan tyckas berättigad, och det stämmer att det kan vara värt. Det är dock på intet sätt obligatoriskt eller nödvändigt alla gånger att göra en prisjämförelse. Det senare gäller framförallt för produkter som kostar lika mycket överallt.

När började prisjämförelser göras?

Allt sedan människor började handla med varandra för tiotusentals år sedan jämförde vi priser. Vi ville så klart ha den billigaste mjölken så att vi kunde spara mer pengar eller göra annat. Däremot gjorde vi också andra avvägningar. Det sågs inte som en stor vinst att åka två mil till grannbyn med häst och vagn för att köpa den 20 ören billigare mjölken än i byn hästägaren bodde i.

Även idag gör den moderna människan avvägningar. Priset är inte något folk stirrar sig blinda på utan saker som komfort, fraktkostnad, hemleverans, försäkringar som ingår, garanti, företagets rykte och så vidare är faktorer som ibland kan vara viktigare än priset. När man pratar om prisjämförelser kan man egentligen också baka in jämförelser beträffande andra aspekter av köpet. Priset må vara en viktig faktor men den är för alla varor inte allt.

Kostar det något att göra prisjämförelser?

Det kostar ju pengar att använda internet så ja, det kostar. Själva användandet av prisjämförelsesajter brukar dock finansieras av reklam och är därför gratis för användaren. Du kan också gå in på respektive sida och jämföra direkt utan att använda prisjämförelsesajter som mellanhänder.

Om du jämför priser i verkliga livet kostar ju det pengar. Det kostar bränsle eller bussbiljetter för att exempelvis åka till olika bilfirmor och kika på priset. Det bör mestadels vara gamla personer som inte använder internet som använder sig av denna metod. Det funkar bra att ringa företagen och fråga om priset om man känner för det.

Frågan i rubriken kan påstås vara besvarad. Bryr du dig om priset så rekommenderas det att du jämför alternativen med varandra.